Стоматолози изписват неизвършени дейности на пациенти, за да взимат пари от

...
Стоматолози изписват неизвършени дейности на пациенти, за да взимат пари от
Коментари Харесай

Стоматолози точат НЗОК по нагла схема

Стоматолози изписват неизвършени действия на пациенти, с цел да взимат пари от касата. Това откри екип на Българска национална телевизия след сигнал на пострадали, които се оказали с изчерпани здравни услуги. Не е ясно какъв е размерът на злоупотребите, тъй като към момента са доста малко здравноосигурените, които си ревизират електронното си здравно досие.

Тази година Даниела Цанева за първи път отива на ортодонт, по тази причина е извънредно сюрпризирана от развиването на нещата. " Когато потегли стоматологът да ми попълня книжката, откри че всичките ми действия са изразходени и аз нямам право да употребявам нищо по каса и би трябвало да си заплатя ", изяснява Цанева.

Зъболекарката я насочва за тъжба към софийската каса. Там тя си взима и код за достъп до електронното си досие. И схваща, че здравни услуги, които ѝ се поставят по каса са усвоени от чужд доктор. " Влизайки в системата видях, че доктор Христо Лицанов от клиника " Провидент " си е написал, че е направил е четири надлежно действия, които в действителност са фиктивни ", споделя още дамата.

Електронното досие обяснява ненапълно нещата. Д-р Лицанов, който ѝ е направил фиктивни кариеси и през 2017 година, работи в клиниката, където се е лекувала преди време.

" Но историята не свършва до тук, тъй като отивайки преди 2 седмици на стоматолог с моя наследник... се оказва че и на детето са източени нещата ".

Според досието, детето се е сдобило с 10 пломби за 3 години, само че в устата му има единствено две. Липсващите пломби са направени още веднъж от доктор Лицанов и от ръководителя на клиниката Жечков.

По телефона доктор Жечков изяснява, че пациентката евентуално има персонална вендета, била постоянно недоволна и самата тя упорствала да се употребяват услугите ѝ по каса, с цел да се покрие нейно по-скъпо лекуване. От здравната каса, обаче одобряват за по-достоверна историята на пациентката, подкрепена с документи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР